fbpx

10 Laman Web Untuk Mohon Kerja

Anda sedang mencari kerja? Kami senaraikan 10 website cari kerja. Supaya anda boleh terus memohon pekerjaan idaman hari ini. Andai kata mahu cara menjawab soalan temuduga, boleh terus klik link itu.

Sudah biasa kita dengar orang yang memperolehi pekerjaa melalui Jobstreet ini. Pelbagai pekerjaan dan jawatan yang di tawarkan dalam jobstreet ini daripada pelbagai syarikat serata Malaysia. Bahkan di luar negara juga ada menawarkan pekerjaan dalam Jobstreet ini. Boleh cuba jika anda berminat untuk bekerja di luar negara. Pendapatan juga lumayan. 

https://www.jobstreet.com.my/

2.  JobsDB

JobsDB ini juga tidak kurang hebatnya di dalam laman web ni menumpukan kepada syarikat dalam dan luar negara. Ini bagi memudahkan anda mencari pekerjaan di luar sana. Survey dahulu syarikat mana yang anda berminat dan jawatan apa yang ditawarkan.

https://www.jobsdb.com/

Laman web ini lebih banyak mengiklankan syarikat yang berkaitan dengan kerajaan atau kerja-kerja kerajaan sendiri. Adakalanya, bakal penjawat awam seperti guru perlu memohon di Jobsmalaysia sebagai syarat kemasukan, juga jawatan-jawatan kerajaan yang lain. Jika anda berhajat untuk bekerja di sektor kerajaan, Jobsmalaysia adalah antara tempat wajib yang anda perlu isi.

https://www.jobsmalaysia.gov.my/jobsmy/home

4.  Starjobs

Bukan anda, saya juga begitu, :), jika anda pernah membaca The Star, Starjobs ini merupakan salah satu platform online untuk akhbar harian The Star. Masih tidak sepopular Jobstreet tetapi masih banyak ruang pekerjaan yang ditawarkan. Tidak salah untuk mencuba , mungkin rezeki anda berada di sana.

http://mystarjob.com/

spa malaysia

Laman web kerajaan yang lebih fokus kepada pencari pekerjaan dalam sektor Perkhidmatan Awam. Web ini khusus untuk mereka yang ingin mencari pekerjaan di sektor kerajaan. Namun anda harus sentiasa alert dengan email dan harus mengemaskini permohonan sebulan sekali untuk mendapatkan panggilan. Kebiasaan nya temuduga untuk SPA ini hanya terdapat dua sesi sahja dalam setahun. 

https://putra2.spa.gov.my/spa8new/login.jsp

6.  Monster

Antara laman pencari pekerjaan alternatif selain yang disebutkan di atas, apapun boleh mencuba sebagai salah satu ikhtiar untuk mencari pekerjaan. Mungkin kurang popular namun anda harus sentiasa berusaha untuk mendapatkan pekerjaan. Siapa tahu rezeki anda. 

7.  JenJobs

Antara laman pencari pekerjaan yang popular, seperti laman web lainnya, mereka menyediakan banyak peluang pekerjaan dari berbagai sektor. Boleh ke link untuk mencuba. Pelbagai jawatan juga ditawarkan dalam JenJobs ini. Pastikan buat akaun dan berikan maklumat diri yang tepat agar pihak company boleh menghubungi anda. 

https://www.jenjobs.com/

8.  BestJobs

Antara web yang boleh dilayari juga, banyak peluang pekerjaan dan mempunyai interface yang menarik. Mungkin tk sepopular Jobstreet namun tidak salah untuk mencuba nasib. Boleh klik pada laman web di bawah. 

https://www.bestjobs.com.my/

9. Indeed 

Website ini lagi lah tidak pernah dengar kan ? Namun ia merupakan salah satu web site yang digunakan oleh "pemburu pekerjaan" untuk mencari kerja yang sesuai untuk mereka. Boleh klik link dibawah untuk melayari web site ini. 

https://www.indeed.com.my/?r=us

10.  Mudah.my

Akhir sekali adalah mudah.my. Jika anda sering berurusan online, dan membeli barangan secara online, tentunya anda akan menggunakan mudah.my. Jika anda pergi ke bahagian Jobs, berbagai pekerjaan disediakan beserta dengan gaji untuk setiap jawatan. Tetapi sudah tentu, jika anda layak, anda boleh meminta gaji yang lebih tinggi semasa interview.  Bukan barangan saja yang anda boleh cari malah pkerjaan juga. Menarik. KLIK LINK DIBAWAH

https://www.mudah.my/

Tidak kira laman web apa pun yang anda guna untuk memohon pekerjaan , semoga ia memberi manfaat kepada anda untuk mendapat pengalaman. Saya cadangkan untuk menggunakan ke semua paltfor ini untuk anda memohon pekerjaan. Selamat berjaya !

Leave A Reply

Your email address will not be published.