fbpx

5 Tips Mohon Kerja Menggunakan LinkedIn (Cara Mudah Mohon Kerja Secara Professional Atas Talian)

Hari ini saya nak kongsi tips mohon kerja menggunakan LinkedIn. Semoga perkongsian ini bermanfaat untuk anda memohon kerja menggunakan LinkedIn. Profil LinkedIn anda ialah masa depan kerjaya anda! LinkedIn anda seharusnya menarik dan mengagumkan untuk berkembang secara professional. Ikuti 5 tips mudah ini untuk menarik perhatian perekrut atau majikan untuk mengambil telefon dan menghubungi anda!

#1 PROFILE

linkedIn profile

Sumber  Gambar: English Live

Tidak kira di mana anda berada dalam laluan kerjaya anda, akaun Profil LinkedIn yang terkini adalah titik permulaan yang baik untuk anda untuk berjaya dalam permohonan kerja.

Hanya beberapa minit yang anda perlukan untuk update profil anda untuk memastikan anda mendapat manfaat sepenuhnya.

LinkedIn Photo

Mulakan dengan foto profil supaya orang dapat mengenali anda – memiliki foto boleh membawa kepada sehingga 9x lebih “connection request. Ya, ia membantu. Pilih foto profesional yang sesuai untuk dilihat oleh perekrut. Padankan dengan foto pada resume anda, jika ada.

LinkedIn Headline

Apabila anda pergi untuk mengedit profil anda, betul-betul di bawah nama anda, anda mempunyai pilihan untuk memilih tajuk. Inilah yang akan muncul pada carian Google jika perekrut cuba mencari nama anda. Tetapan lalai adalah untuk tajuk untuk memaparkan kedudukan kerja semasa anda, tetapi anda boleh mengubahnya menjadi sesuatu yang lebih meyakinkan atau mencerminkan lebih daripada tugas anda sahaja.

Pastikan jawatan dan industri anda adalah terkini, kerana penyenaraian ini boleh membantu anda “connect” ke pekerjaan, kandungan dan kumpulan yang mungkin anda minati.

“LinkedIn Summary”

Bahagian ringkasan ialah peluang anda untuk memberi gambaran kepada orang ramai tentang siapa anda, perkara yang anda tawarkan dan perkara yang mendorong anda.

Tidak seperti pernyataan ringkasan resume, ringkasan LinkedIn lebih panjang dan membolehkan anda mencipta imej diri anda yang hebat dengan lebih banyak perkataan.

Anda masih harus ringkas dengan ringkasan anda kerana matlamat anda adalah untuk menjadi persuasif dan mudah diingati.

Pastikan anda menggunakan kata kunci yang berkaitan dengan bidang anda. Ini menunjukkan kepakaran anda, tetapi ia juga bernilai untuk pengoptimuman enjin carian, membantu nama anda dikaitkan dengan istilah carian Google tertentu.

Lokasi

Jangan lupa tentang lokasi – ia boleh membantu anda ditemui sehingga 23x lebih banyak dalam carian oleh alumni, perekrut, bekas rakan sekerja dan lain-lain.

Benda ni nampak remeh tapi penting. Gambar profile letak gambar formal, baru la nampak professional. For personal information yang lain, isikan dengan lengkap & tersusun. Education history & Internship Experience main peranan penting. Perkataan pun main peranan, instead of korang letak ‘practical student’, better letak contohnya ‘trainee engineer’.

(Fara Nadira, 2022)

#2 CAREER INTEREST

Career-interests linkedIn

Career Interest: Sumber Gambar

After semua information dah complete, ada part yang korang boleh choose within korang nak recruiter tahu yang korang ada career enhancement interest or tak. Kalau korang ON, recruiter akan tahu yang korang looking for a job.
(Fara Nadira, 2022)

Satu tindakan yang boleh anda ambil untuk membantu mencari kerja yang betul ialah berkongsi “career interest” anda, yang seterusnya membantu LinkedIn memperibadikan syor pekerjaan untuk anda.

Menggunakan papan pemuka “career interest“, anda boleh menetapkan minat kerjaya anda mengikut lokasi, saiz syarikat, industri dan jawatan pekerjaan yang anda minati. Di sini anda juga boleh menghidupkan “Open Candidates” untuk menandakan secara peribadi anda terbuka kepada peluang baharu — sebenarnya, ini boleh membantu anda muncul 2x lebih banyak dalam carian oleh perekrut dan memastikan mereka melihat jenis peranan yang anda benar-benar mahukan.

Anda boleh mengakses “career interest” anda terus dari papan pemuka pada Profil LinkedIn anda, atau dari tab Pekerjaan. Beberapa pelarasan pantas kepada “career interest” anda mungkin sahaja yang diperlukan untuk membantu anda mencari jalan masuk ke peluang hebat anda yang seterusnya!

#3 IMPRESSIVE CV

impressive cv

Sumber Gambar: Techrepublic

Untuk mendapatkan temu duga untuk pekerjaan idaman anda, resume/cv anda perlu menonjol untuk meningkatkan lagi peluang anda!

Then, upload impressive CV korang. Recruiter boleh view, even link network pun boleh view. So impressive CV main peranan & bila profile dah cantik, CV pun impress, korang ada peluang untuk secure for interview invitation.

(Fara Nadira, 2022)

#4 APPLY

apply in linkedIn

LinkedIn Easy Apply: Sumber Gambar Lewis Parrott

Menurut Lewis Parrott (2021),  Linkedin Easy Apply telah dilancarkan pada 2011, direka untuk membantu memudahkan permohonan kerja bagi pemohon sambil meningkatkan jumlah permohonan bagi syarikat yang ingin mengambil pekerja.

Ia berfungsi betul-betul seperti namanya. Apabila syarikat mendayakannya, pencari kerja akan melihat butang satu klik di LinkedIn yang membolehkan mereka memulakan proses permohonan tanpa meninggalkan platform.

Selepas mengklik butang biru “Easy Apply“, anda akan diminta untuk memasukkan butiran hubungan anda, beberapa daripadanya mudah diisi oleh LinkedIn untuk anda.

Anda juga boleh melampirkan resume anda dan menyemak segala-galanya sebelum menyerahkan permohonan anda kepada perekrut atau majikan yang berkaitan, yang kemudiannya secara automatik mendapat akses kepada profil LinkedIn anda.

LinkedIn will recommend kerja yang match dengan profile korang. So korang boleh tengok job apa yang korang minat & match dengan profile korang. But need to remember, saingan sangat la sengit & kat situ kita boleh tengok berapa ramai orang yang apply kerja.

(Fara Nadira, 2022)

#5 NETWORK

linkedin-networking

Network: Sumber Gambar Novoresume

Terdapat banyak cara yang berbeza untuk mengembangkan rangkaian/ “network” LinkedIn anda, tetapi cara pertama dan paling boleh dipercayai ialah dengan berhubung dengan orang yang anda sudah kenali.

Dan, nasib baik, terdapat cara yang sangat mudah untuk mencari mereka di LinkedIn.

Mulakan dengan mengimport semua kenalan telefon anda di LinkedIn dan menghantar permintaan sambungan kepada mereka. Kemudian, gunakan ciri “People You May Know” untuk mencari lebih ramai orang yang mungkin anda terlepas dari sekolah, syarikat atau industri anda yang sama.

Anda boleh melakukan ini dengan mengetik pada tab “My Network” dalam bar navigasi, dan menatal ke bawah ke bahagian “”People You May Know“.

Matlamat “network” di LinkedIn bukan untuk menambah seramai mungkin orang. Sebaliknya, ia adalah untuk mewujudkan hubungan yang bermakna dengan orang yang boleh membantu anda berkembang secara profesional.

A strong network shows you are serious about connecting and expanding your reach.

(Vision Board Media, 2022)

This is the most important! Numbers main peranan yang besar, different people have different numbers. Means untuk nak sampai tahap recruiter untuk contact korang, memang kena BANYAK network. So, connect je sebanyak mungkin circles or rakan sejawatan korang.

(Fara Nadira, 2022)

Penutup

Harapnya perkongsian kali ini membantu anda untuk memohon kerja menggunakan platform LinkedIn. Semoga berjaya!

Anda mungkin berminat:

Leave A Reply

Your email address will not be published.