fbpx

39+ Cara Cepat Kurus Yang Anda Tak Pernah Sangka. Saya Suka Yang ke 37!

Semua orang ingin cepat kuruskan ? Tapi tak tahu cara yang betul untuk menguruskan badan. Mari lihat 39+ Cara Kurus Dengan Cepat dengan langkah-langkah dan cara pemakanan yang anda ambil. 

1. Stop Makan bijirin

Karbohidrat akan menyebabkan badan anda mudah gemuk kerana ia akan membuatkan anda mudah lapar walaupun pengambilan protein yang banyak. Betul karbohidrat penting untuk kita tapi elakkan nasi jika anda ingin kurus. Cuba untuk mengambil nasi sekali seminggu sahaja.

2. Air Putih 

Banyakkan minum air putiih kerana ia akan menghilangkan haus berbanding air yang bergas dan air bergula. Menurut kajian , berat badan anda dikali dengan 3 kemudian hasil kalian itulah air yang diperlukan oleh bada kita. Lagi banyak lagi elok. 

3. Makanlah serat

Pengambilan serat dalam pemakanan bagus untuk menguruskan badan. Bahkan ia membantu menyingkirkan lemak melalui sistem pencernaan. Makan oatmels menggantikan nasi lemak anda sebagai breakfast. 

4. Makan Dengan Perlahan

Makanan yang dimakan haruslah dikunyah dengan perlahan-lahan dan biar lumat. Bagi umat Islam , kita disunatkan mengikut cara Nabi Muhammad SAW yang mengajar kita untuk mengunyah sebanyak 40 kali agar mudah dicernakan. Dan berhentilah sebelum kenyang. 

5. Makan Sayuran

Orang yang ingin kurus disarankan makan salad kerana seperti yang kita ketahui , sayur amat bagus untuk badan kerana banyak khasiat. Lagi pekat kehijauan sayur tersebut lagi banyak khasiat yang kita dapat. Cuba salad itu diperlbagaikan dengan daun salad , tomato ceri dan kubis. 

6. Elakkan Dessert

Pencuci mulut kebanyakannnya benda yang sangat manis dan mempunyai kandungan gula yang tinggi. Ia akan membuatkan anda mudah gemuk , namun jika anda teringin benda yang manis , cuba makan coklat hitam namun jangan berlebihan. Sekadar setengah bar mini chocolate sahja. 

7. Ambil Makanan Rendah Lemak

Ambil makanan yang rendah lemak , anda boleh perhatikan di belakang plastik makanan tersebut yang mengonsumi kadar lemak jika anda ke pasar raya.  

8. BANYAKKAN BERJALAN

Cara untuk cepat kurus adalah banyakkan berjalan dan bergerak. Jangan asyik duduk di tempat sama berejam-jam. Bila banyak pergerakan , peluh pun akan keluar. Pada awal-awal ni anda banyakkan berjalan dahulu. Kemudian disusuli dengan berjogging. Nescaya badan anda akan menjdai lebih ringan. 

9. Buah-Buahan

Buah epal hijau sangat bagus untuk kesihatan kerana ia mempunyai banyak khasiat namun buah-buahan tempatan di Malaysia juga banyak yang berkhasiat. Buah-buahan akan membekalkan vitamin dan anti-0ksidan pada badan. 

10. Berlari

Berlari dapat meningkatkan denyutan jantung anda dan membakar lemak serta menghilangkan kalori. Namun ia perlu konsisten jika anda benar berazam untuk menghilangkan berat badan anda. 

jogging

11. Berbasikal

Aktiviti berbasikal juga dapat membakar lemak anda dan menguatkan otot kaki. Kebanyakan aktiviti berpeluh ini memang cara yang berkesan untuk menguruskan badan. Ajak kawan-kawan atau teman agar tidak terlalu bosan. Jika berkemampuan , upah seorang jurulatih yang pakar dalam bidan senama untuk guide anda. 

​​​​​​​​​​​12. Jogging

Jogging lebih perlahan daripada berlari namun ia tetap berkesan untuk menguruskan badan jika konsisten melakukannya setiap hari. Mulakan berjogging dengan jarak pendek dahulu dan pertingkatkan jarak hari demi hari. 

​​​​13. Berenang

Ini salah satu aktiviti senaman kardio , berenang agak menyeronokkan sama kerana anda tidak merasa terlalu panas kerana anda berada di dalam air. Namun anda tetap berpeluh. Lakukan aktiviti berenang dalam 3 kalis seminggu sudah memadai. 

​14. Pakai Anak Tangga

Jika anda sekadar ingin naik satu atau dua tingkat , elakkan guna lift sebaliknya guna lah tangga agar badan sedikit berpeluh. Boleh membakar lemak dan membentuk otot badan. 

​​​15. Push Up & Lunge

Lunge adalah gerakan untuk menguatkan paha atau otot hamstring. Melakukan beberapa set push up dan lunge dua hari sekali akan membantu membentuk otot Anda dan membuat Anda tampak lebih kurus pada akhir minggu.

Klik sini untuk melihat senaman yang baik untuk kempiskan perut.

16. Berpuasa

Satu cara ini adalah cara yang cukup dapat membuat anda dapat menurunkan berat badan dengan cukup hebat. Pasalnya dengan berpuasa yang sehat, maka anda akan kehilangan sejumlah makanan yang masuk ke dalam tubuh. Lemak yang ada akan ditukar kepada menjadikan ia sumber tenaga untuk badan bertahan seharian berpuasa. Pastikan anda bersahur dahulu kerana ia membuatkan anda bertenaga dan elakkan menjdai lemah dan pengsan. 

17. Diet Mayo

Diet Mayo bermaksud anda perlu berhenti mengonsumi makanan yang bergaram dan kurangkan atau stop terus. Ia perlu dilakukan selama 13 hari beturutan. Lihat hasilnya bagaimana nanti. 

18. Jangan Ambil Nasi 

Cara untuk kurus dengan cepat adalah jangan mengambil nasi sama sekali. Namun digantikan dengan buah-buahan atau protein. Ia akan menurunkan berat badan anda dengan drastik. 

19. Kurangkan Portion Makanan

Jika sebelum ini anda makan penuh makanan dalam pinggan , cuba kali ini kurangkan separuh kadar makanan tersebut. Ini akan mengurangkan penghasilan lemak anda. Berhenti makan sebelum kenyang. Bukannya walaupun dah kenyang masih lagi makan. 

20. Elakkan Makanan Berminyak

Makanan berminyak akan menambah kolesterol dalam badan dan akan memberi kesan pada jantung. Denyutan jantung akan menjadi lemah dan oksigen juga akan kurang ke otak. Ini sangat merbahaya untuk kesihatan kita. 

33

21. Jangan Makan Malam

 Makan malam dengan jarak yang dekat dengan waktu tidur akan membuat anda lebih cepat gemuk pula. Jika anda tidak makan malam, anda telah mengurangkan makanan anda dalam sehari. Tentunya rasa lapar dapat diatasi dengan minum air putih atau pun konsumsi buah-buahan pada keesokan harinya. Apabila dilanjutkan selama beberapa minggu, tentu anda akan mengalami penurunan berat badan. 

22. Mengunyah Makanan Lebih Banyak

Proses mengunyah yang lebih banyak atau lama akan membuat anda lebih cepat untuk merasakan kenyang. Hal ini karena enzim yang dikeluarkan oleh tubuh untuk merasa kenyang akan diproduksi dengan lebih optimal. 

23. Diet OCD (Obsessive Corbuzier’s Diet)

Diet ini akan mengharuskan kita berpuasa dalam beberapa tahapan. Diet ini tetap memperbolehkan kita untuk memakan apapun yang kita sukai dalam beberapa jam saja dalam sehari. Tahap terakhir dari diet ini adalah puasa selama 24 jam penuh. Sangat sesuai bagi yang ingin kurus dalam masa yang singkat. 

24. Berhenti Minum Air Berkarbonat

Pada dasarnya minuman soda mengandung gula yang sangat tinggi. Penggunaan gula sintetis tentunya akan berdampak buruk selain pada kesihatan, begitu juga dengan berat badan anda. Jika anda lihat kadar gula yang sebenar dalam satu tin air bergas , anda akan terkejut namun ia tak dirasai kerana dilindungi dengan gas dalam minuman tersebut. 

25. Nasi Merah

Ini dipanggil beras merah dimana beras ini snagat sesuai untuk anda menguruskan berat badan dan bagi pesakit kencing manis. Hal ini dikarenakan kandungan nasi merah yang memiliki kadar gula yang rendah. Penggantian menu ini tentu harus diimbangi dengan pembatasan porsi makan agar mendapatkan hasil yang lebih optimal.

26. Penggunaan Aplikasi Diet

Ini sangat berkesan bagi anda kerana teknologi ini dapat membantu anda dalam pemilihan makanan seharian tanpa anda perlu pening-pening untuk memilih makanan. 

Dengan kemajuan jaman dan teknologi, ada beberapa aplikasi diet atau olahraga yang dapat membantu proses penurunan berat badan anda. Hanya dengan melakukan workout beberapa menit selama sehari, anda dapat mengontrol bahkan menurunkan berat badan anda. Tentu dibutuhkan kedisiplinan dan konsistensi agar diet ketat anda menjadi berhasil

27. Teh Hijau

Untuk membakar lemak di dalam badan, lemak tersebut perlu dihancurkan oleh sel lemak dan dihantar ke saluran darah untuk digunakan sebagai tenaga. Dengan meminum teh hijau, sejenis hormon norepinephrine di dalam badan anda akan meningkat. Anda akan berjaya kuruskan badan dengan cepat apabila anda amalkan meminum teh hijau setiap hari.

28. Tidur Dengan Cukup (8 jam Sehari)

Kajian menunjukkan tidur yang tidak cukup memberi risiko 89% untuk terjadinya obesiti pada kanak-kanak dan 55% pada dewasa.Tidur yang tidak cukup juga antara punca kenaikan berat badan.Mereka mempunyai selera makan yang lebih tinggi dan cenderung untuk makan lebih kalori apabila tidur yang tidak cukup.

29. Guna Pinggan Lebih Kecil

Gunakan pinggan yang lebih kecil untuk mengurangkan kalori dalam badan. Sebetul nya ia cara yang berkesan untuk anda yang berazam untuk kuruskan badan. 

30. Jangan Skip Sarapan

Sebaiknya mulakan hari anda dengan sarapan tinggi protein, kerana ia akan membantu mengurangkan keinginan untuk makan dengan banyak dan seterusnya mengurangkan pengambilan kalori sepanjang hari. Jangan risau ambil telur. Memang banyak lemak, tapi lemak yang baik.

35

31. Sup

Apa saja jenis makanan yang mengandungi kandungan air tinggi, seperti sup, dapat mengurangkan pengambilan kalori berlebihan. Suo adalah makanan yang akan mengenyangkan anda. 

32.  Yogurt Asli

Yogurt selalu dikaitkan dengan kesihatan perut bahkan ia juga makanan yang berkesan untuk menurunkan berat badan.  Apabila perut anda sihat, ia dapat melindungi tubuh anda daripada merembeskan hormon leptin yang dipercayai menyebabkan obesiti.

33. Telur

Sebuah kajian yang telah dijalankan ke atas 60 wanita yang obes membuktikan memakan telur untuk sarapan pagi lebih cepat mengurangkan berat badan berbanding roti bagel.Bukan itu saja, saintis menemui bahawa hampir kesemua nutrien yang diperlukan oleh badan sudahpun terdapat dalam kuning telur.

34. Cuka Epal

Pengambilan 15-30ml cuka epal atau ‘apple cider vinegar’ setiap hari membantu menurunkan sekurang-kurangnya 1.2-1.7 kg berat badan dalam masa 12 minggu.Selain itu, cuka epal ini membantu menurunkan paras gula  dalam badan, lalu menjadikan anda lebih sihat dalam jangka masa panjang.

35. Avokado

Buah avokado adalah sejenis buah yang sangat unik.Mana tidaknya, buah ini memiliki begitu banyak kandungan lemak sihat seperti yang ditemukan dalam minyak zaitun.Ini menjadikan buah avokado sebagai pelengkap terbaik dalam salad yang dapat mempercepatkan proses penurunan berat badan.

36. Detox

Ambil Detox dalam sehari kerana ia akan membuang toksik dalam badan kita.Detoks memang berkesan yang diambil daripada kisah kisah atau pengalaman orang pernah kurus.  Cuba buat , tapi jangan letak gula pulak. Tu dah jadi limau ais. 

37. Elakkan Fastfood

Makanan fastfood bukan sahaja menggemukkan namun ia juga membahayakan kesihatan kita. Elakkan jika nak kurus. 

38. Jaga Emosi

Percaya atau tidak emosi perlu dijaga kerana ia akan mempengaruhi berat badan kita dan membuatkan kita terasa ingin makan selalu. 

39. Selalu Timbang

Selalu timbang berat anda hari demi hari. Ini kerana jika masih tiada perubahan , anda perlu menukar cara diet anda untuk mendapatkan target anda. 

40. Jangan Cepat Mengalah

Apabila anda sudah melakukan banyak perkara dan telah berusaha , jangan berhenti di tengah jalan. Jangan mengalah teruskan sehingga berjaya. Anda akan merasa kemanisan kejayaan anda kelak. 

Bukan senang sebenar nya nak kurus namun anda harus anda keazaman yang tinggi untuk turunkan berat badan. Semoga cara cepat kurus ini dapat membantu anda diet yang seimbang. 

Leave A Reply

Your email address will not be published.