fbpx

15 Makanan Yang Bagus Untuk Otak – Anda Suka Yang Mana?

Otak anda susah untuk ingat? Mungkin senarai makanan yang sihat untuk otak ini membantu ingatan otak anda supaya lebih kuat memori dan cerdas. Otak memerlukan oksigen yang cukup untuk kekal berfungsi.

Seperti yang kita ketahui , kebanyakan penyakit datang atau berpunca daripada pemakanan kita. Jadi , mari kita lihat sama ada makanan yang kita ambil dalam kehidupan seharian memberi khasiat untuk otak atau sebaliknya. 

Bayam 

Bayam

Bayam merupakan sayuran yang kaya dengan vitamin K , nutrien pemakanan otak yang terdapat pada sayur-sayuran berdaun yang paling gelap. Sayuran yang kaya dengan vitamin K dapat membantu melambatkan penurunan kognitif dan memori pada orang dewasa menurut kajian Persekutuan Persatuan Amerika didalam eksperimen biologinya. Jadi , tambahlah sayuran berwarna gelap dalam makanan anda. 

Walnut

Walnut

Kacang Walnut merupakan kacang utama untuk kesihatan otak kerana kepekatannya mempunyai omega 3 asid lemak. Ia juga bole meningkatkan fungsi kognitif orang dewasa antara 20 hingga 59 tahun menurut The Journal of Nutrition , Health & Aging. 

Tomato Ceri

Tomato Ceri

Sayur merah dan oren terang adalah sumber utama sejenis nutrien yang dipanggil karotenoid, yang nampaknya meningkatkan kognisi dan ingatan lebih lama. Salah satu yang paling kuat nutrien ini adalah lycopene, yang terdapat dalam dos tinggi dalam kulit tomato. Lycopene juga melindungi anda daripada keradangan yang menyebabkan kemurungan, jadi mengerjakannya dalam diet harian anda juga dapat meningkatkan mood anda. Mengapa tomato ceri, secara khusus? Oleh kerana lycopene tertumpu pada kulit, butang merah kecil mempunyai lebih banyak. Malah tomato ceri ini juga anda boleh makan seperti anda makan buah anggur sahaja.  

Teh Chamomile 

Teh Chamomile

Teh Chamomile merupakan teh yang dapat melegakan otot yang membantu menurunkan stres dan ketegangan. Kerana apabila semakin tegang , risiko untuk terkena serangan jantung semakin tinggi. Bila Anda mengalami penyakit sulit tidur atau insomnia dapat diatasi dengan aroma chamomile yang menenangkan. Caranya adalah membakar batangan aromaterapi chamomile sesaat menjelang tidur. Akan melegakan otak anda untuk berehat. 

Baca juga 13 Makanan Bahaya Untuk Otak Yang Sering Kita Makan. Eye-Opening! Tak sangka makanan ini bahaya untuk otak.

Klik artikel 13 Makanan Bahaya Untuk Otak

Avocado

Avocados

Avokado juga adalah makanan superfood. Ianya tinggi kandungan lemak yang baik seperti omega tiga, Vitamin C, E, K dan B-6, termasuklah folat dan lutein.Hampir 60% daripada otak kita adalah lemak, jadi nutrien ini bagus untuk perkembangan otak anak anda. Lemak adalah nutrien yang diperlukan untuk perkembangan otak. Makan buah avokado ini dengan melenyekkan ia dan disapu pada roti malah ia juga enak dibakar bersama telur. 

Kacang Hitam

Kacang Hitam

Kacang hitam mempunyai magnesium dan fola yang sihat untuk perkembangan otak dan mengurangkan kes penyakit Alzheimer. Kacang juga baik untuk jantung anda; aliran darah yang sihat bermakna otak yang lebih sihat. Jadi ambil lah makanan yang bagus untuk otak anda. 

Brokoli 

Brokoli

Khasiat brokoli, mencegah dan memberi perawatan penderita Alzheimer (berkurangnya ingatan) di kalangan orang tua.Penyakit ini akan mempengaruhi aktivitas sehari-hari penderitanya, karena mengganggu wilayah otak yang mengendalikan pikiran dan ingatan. Kebanyakan obta yang dipakai dalam perawatan Alzheimer bersifat sebagai penghalang acetylcholinesterase, enzim yang bertanggung jawab atas kerusakan fungsi
transmisi saraf acetylcholine.

Acetylkolinesterase inhibitor merupakan suatu enzim yang memberikan respons untuk menghambat neurotransmitter asetilkolin, pemicu menurunnya daya ingat pada lansia. Namun, brokoli tidak hanya untuk mereka yang sudah lanjut usia. Para ahli menyarankan pengambilan banyak brokoli sejak dini untuk meningkatkan daya ingat dan mencegah Alzheimer.

Mentega Badam

Mentega Badam

Mentega badam dikatakan mampu menguatkan lagi ingatan seseorang itu walaupun meningkat usia. Almond mengandungi kepekatan vitamin E (tiga kali lebih tinggi daripada mentega kacang), yang telah ditunjukkan untuk membantu mengurangkan risiko kecacatan kognitif. Dan beberapa kajian menunjukkan nutrien juga boleh memperlahankan penurunan yang disebabkan oleh penyakit Alzheimer. Untuk snek, sebarkan satu sendok teh lebih saderi, atau campuran sesudu ke oatmeal pagi anda. Jangan berlebihan pula ye. 

Susu

Susu

Susu bermanfaat kerana ia mempunyai kalsium yang mengandungi mineral dan vitamin yang penting untuk kesihatan minda. Dengan memberikan anak anda susu segar, susu UHT atau susu formula, ia membekalkan DHA, choline, folat, dan zat besi untuk membantu meningkatkan kemahiran berfikir si kecil. Cara penyediaan susu boleh ditambah dalam masakan anda atau diminum begitu sahaja. 

Telur

Telur

Sudah sedia maklum tentang khasiat telur yang mempunyai sumber Choline, asid lemak omega tiga, zink dan lutein yang sangat membantu dalam meningkatkan fokus anak, perkembangan otak dan juga kekuatan memorinya. Anda boleh makan dengan membuat hidangan telur rebus , omelet atau menghidangkan dengan nasi ataupun roti. 

Ikan Salmon 

Ikan Salmon

Manakala ikan salmon pula merupakan salah satu makanan minda kanak-kanak yang hebat. Ianya tinggi dengan omega tiga dan lemak DHA yang penting untuk pekembangan otak, saraf dan mata.DHA juga dianggap sebagai makanan minda dan merupakan komponen utama dalam tisu otak. 

Teh Hijau

Teh Hijau

Kajian mendapati bahawa mereka yang minum teh hijau ekstrak teh hijau telah meningkatkan fungsi kognitif. Penyelidik menyimpulkan bahawa teh hijau mungkin membantu merawat masalah kognitif, seperti gangguan psikiatri. Bahkan teh hijau memang bagus untuk kesihatan anda. 

Minyak Kelapa

Minyak Kelapa

Minyak kelapa masih menjadi minyak goreng kontroversial kerana kepekatan tepu tepunya. Tetapi sebagai tambahan kepada kebaikan untuk rawatan kecantikan, ia juga dapat meningkatkan daya otak. Menurut kajian yang diterbitkan oleh BBA Clincial, minyak kelapa mempunyai kepekatan tinggi trigliserida rantaian sederhana. Tambahkan minyak kelapa dalam pemakanan anda dan masakan anda. 

Beri Biru 

Beri Biru

Buah Beri Biru yang kaya dengan antioksidan yang akan memberi manfaat buat otak dan sistem saraf dengan melindungi radikal bebas yang merosakkannya. Buah beri biru, strawberi dan raspberi adalah snek sihat untuk anak anda. Cara yang paling mudah untuk menghidangkannya adalah dengan membuat jus buahan. Makan saja dengan apa jua cara yang anda suka. 

Kunyit 

Kunyit

Kunyit sebenarnya dapat membantu mencegah dan mengurangkan gejala penyakit Alzheimer dan demensia, serta membantu dalam merawat kecederaan otak traumatik. Ia adalah makanan mesra otak kerana kesan anti-radang pada badan. Elok masakan itu dibuat dengan kunyit yang segar dan bukannya kunyit serbuk. Namun jangan lah berlebihan. 

Pengambilan makanan yang bagus untuk otak adalah penting kerana kita sangat memerlukan otak kita setiasa sihat dan cerdas. Walaupun usia yang semakin meningkat otak yang akan menyeru seluruh anggota badan untuk bergerak. Mari kita elakkan pengambilan makanan yang membahayakan otak. Klik sini untuk melihat lebih lanjut : Makanan yang berbahaya untuk otak.

Leave A Reply

Your email address will not be published.