fbpx

13 Makanan Yang Bahaya Untuk Otak Yang Sering Anda Makan

Otak anda susah untuk ingat ? Mungkin 13 makanan yang anda ambil selama ini berbahaya untuk otak yang membuatkan otak anda menjadi lambat dan kurang memori.

Seperti yang kita ketahui, makanan sangat penting dalam kehidupan kita yang akan membekalkan tenaga kepada kita untuk melakukan aktivit harian. Maka pemilihan makan juga sama penting untuk otak kerana ia akan membuatkan otak anda semakin cerdas. Ambil langkah berjaga-jaga dari sekarang. 

Sos Soya 

Sos Soya

Tahukah anda bahawa sos soya masin didalam kicap yang jika pengambilan terlalu banyak boleh menyekat darah ke otak dan mengurangkan gangguan fokus, kemahiran organisasi dan ingatan. Pengambilan garam yang tinggi juga boleh menyebabkan ketidakseimbangan elektrolit dan dehidrasi ringan, yang boleh membuat sukar untuk menjaga kepala anda. Seterusnya anda memesan sushi, memilih sos soya rendah atau sos belut (yang terasa seperti teriyaki) dan menyimpan saiz hidangan kecil. Membuat swap mudah ini boleh mengurangkan pengambilan natrium anda pada separuh, memelihara tumpuan laser anda.

Ais Krim

Ais Krim

Secawan ais krim vanila mempunyai 10 gram lemak tepu dan 19 gram gula. Pelbagai kajian mendapati bahawa lemak tepu dan diet kaya gula dapat mengurangkan kemahiran kognitif dan ingatan lisan. Sebagai ganti ais krim, memilih yoghurt Yunani dengan beberapa blueberries atau strawberi. Kedua-dua buah buah telah dikaitkan dengan kadar penurunan kognitif yang lebih perlahan dan dapat membantu menjaga otak anda dalam bentuk tip-top.

Nasi Putih

Nasi Putih

Makanan yang berkarbohidrat juga penting untuk badan kita namun jika terlalu tinggi akan memberi kesan negatif kepada kesihatan mental manusia. Contohnya beras putih dan bijirin-bijiran. Satu kajian yang diterbitkan oleh The American Journal of Clinical Nutrition mendapati bahawa makanan dengan indeks glisemik tinggi dapat meningkatkan risiko depresi pada wanita post-menopaus. Kajian itu juga menunjukkan bahawa wanita yang makan lebih banyak laktosa, serat, buah-buahan bukan jus, dan sayur-sayuran mempunyai penurunan yang ketara dalam gejala kemurungan.

Muffin

Muffin

Mufin komersil dibiakkan dengan minyak kacang soya yang melebarkan pinggang, sirap jagung fruktosa tinggi dan lemak trans. Bahan-bahan ini telah terbukti mengurangkan daya ingatan dan memori. Dan kami tidak fikir kami perlu memberitahu anda bahawa makan muffin mungkin akan memberi anda lemak istimewa juga. Muffin blueberry biasa membawa hampir 400 kalori dan satu pertiga daripada lemak hari itu. Kan tinggi tu.

Stik Tulang Rusuk

Stik Tulang Rusuk

Stik Tulang Rusuk yang mempunyai 26 gram nutrien dalam hidangan 6 ounce dan 12 gram lemak tepu. Kajian Physiology & Behavior mendapati bahawa lemak tepu yang memakan dikaitkan dengan perkembangan Penyakit Alzheimer dan boleh memberi kesan negatif terhadap fungsi kognitif juga

Pizza Segera (Beku)

Pizza Segera (Beku)

Memang sudah sedia maklum bahawa makanan segera ini memang tidak bagus untuk kesihatan kita. Makanan yang tinggi lemak boleh menyebabkan keletihan, menjadikan otak anda berasa jauh lebih tajam, menurut penemuan yang diterbitkan dalam jurnal Nutrisi. Walaupun cip, ais krim, dan kue-kue adalah semua pelanggar lemak yang buruk, sesetengah pizza beku berkhidmat 40 peratus, atau 24 gram, lemak hari dalam hidangan tunggal. 

Jus Buah 

Jus Buah

Terkejut juga jika dikatakan bahawa jus buah-buahan salah satu makanan yang berbahaya untuk otak kan. Kebiasaannya, jus buah yang dibeli dari kedai cenderung mempunyai jumlah gula yang tinggi, yang tidak baik untuk otak anda. Satu kajian yang diterbitkan dalam Neuroscience menunjukkan bahawa diet gula tinggi boleh menyebabkan penurunan ketara dalam fungsi kognitif, mengubah memori jangka panjang dan jangka pendek. Penyelidik percaya bahawa gula mengganggu bakteria usus yang sihat dalam microbiome, yang seterusnya memberi kesan kepada fungsi kognitif.

Arak 

Arak

Satu kajian yang diterbitkan dalam The BMJ mendapati bahawa walaupun minum sederhana, yang mereka jelaskan sebagai kira-kira 6-9 minuman seminggu, boleh merosakkan otak, termasuk menyebabkan atrofi hippocampal. Walaupun tidak ada panduan rasmi untuk penggunaan alkohol di Amerika Syarikat, kajian ini mendorong UK untuk melepaskan cadangan tidak lebih dari 14 unit, atau sekitar 6 minuman, setiap minggu. Sebab itulah dalam agama Islam melarang keras pengambilan alkohol kerana banyak keburukannya. 

Donat 

Donat

Donat pada dasarnya adalah gabungan dua bahan yang paling berbahaya untuk otak anda: gula dan lemak tepu. Satu donat bersaiz sederhana boleh mempunyai lebih dari 12 gram gula dan 7 gram lemak tepu, dua pemain utama dalam mengurangkan fungsi kognitif. Patutlah sedap. 

Pai Segera (Beku)

Pai Segera (Beku)

Sama sahaja bila namanya segera , walaupun enak namun masih berbahaya. Ia bukan sahaja ia salah satu daripada banyak perkara yang membuat anda lebih gemuk, ia juga boleh menyebabkan kebocoran otak yang serius. Menurut satu kajian dalam jurnal Neurology, memakan paras lemak trans (lemak yang dihidrogenkan sebahagian) dapat mengurangkan kebolehan kognitif dan mungkin menyebabkan penyusutan otak di kemudian hari. 

Ubi Kentang Goreng

Ubi Kentang Goreng

Ubi kentang goreng adalah makanan yang sering kita ambil ketika di restoren segera namun ia merupakan salah satu perkara paling buruk untuk otak anda . Menurut kajian oleh Jama Neurology, makanan goreng boleh menyebabkan arteri tersumbat, bahkan meningkatkan risiko penyakit Alzheimer dan penurunan fungsi kognitif. Penyelidik menyalahkan sifat-sifat pemendapan otak ini pada kepekatan kolesterol dalam makanan goreng. 

Kafein 

Kafein

Kafein merupakan makanan yang bahaya untuk otak dan tubuh kita. Ini kerana kafein dikatakan menyebakan ketagihan , melembatkan memori dan menumpulkan fikiran. Kadang-kadang ada yang tidak akan senang duduk jika tidak mengambil kafein pada waktu pagi. Kafein juga memberikan kesan dalam menghambat pelepasan dopamin atau hormon senang. 

Tuna Dalam Tin  

Tuna Dalam Tin

Tuna sebenarnya bagus namun yang tidak elok bila di letakkan dalam tin yang akan membuatkan ia terdedah dengan bakeria persekitaran walaupun didalam tin. Ia juga dilarang untuk pengambilan tuna yang terlalu kerap.  Memakan terlalu banyak logam berat dapat menyebabkan penurunan kognitif. Kurangkan ikan yang mempunyai kandungan merkuri. 

Sebenarnya makanan yang berbahaya untuk otak ini sering diambil oleh orang ramai tanpa mengetahui atau mengendahkan keburukannya untuk otak dan badan kita.

Sekarang anda sudah tahu bahaya makanan di atas. Sekarang ini apa kata kita lihat 15 makanan yang sihat untuk otak. 

Leave A Reply

Your email address will not be published.