fbpx

Lokasi Eco-Adventure Viral di Selangor! FRIM – Forest Research Institute of Malaysia

Hari ini saya nak kongsi lokasi eco-adventure di selangor. Peningkatan pengembaraan eko telah menarik minat orang ramai di seluruh dunia untuk mula mengambil bahagian dalam aktiviti luar dan alam semula jadi. Kini, anda boleh menimba pengalaman yang tidak dapat dilupakan di Negeri Selangor kerana Negeri ini menawarkan banyak aktiviti pengembaraan eko yang menarik dan mengujakan. Di bawah disenaraikan beberapa aktiviti yang anda boleh pertimbangkan di Forest Research Institute Malaysia (FRIM).

FOREST RESEARCH INSTITUTE MALAYSIA (FRIM), KEPONG

Institut Penyelidikan Perhutanan Malaysia (FRIM), Kepong berkeluasan 600 hektar, dan dikelilingi oleh Hutan Simpan Bukit Lagong. FRIM ialah sebuah institut penyelidikan hutan yang terlibat secara aktif dalam penyelidikan, pemuliharaan dan pemeliharaan biodiversiti, produk dan bioteknologi perhutanan Malaysia. Ia bertujuan untuk menyediakan pengurusan dan pemuliharaan hutan yang berkesan dan sumber aslinya untuk mencapai penyelesaian menang-menang kepada pembangunan mampan.

Hutan hujan tropika Malaysia adalah khazanah flora dan fauna. Untuk memperkayakan pengetahuan manusia tentang dunia kita, saintis semulajadi kerajaan kolonial British mula menanam pokok untuk memerhati, merekod dan mengkaji ekologi hutan hujan tropika di sini.

Arboreta tertua di FRIM ditanam dengan pokok dipterokarpa dan bukan dipterokarpa. Kemudian arboreta termasuk Coniferatum (gimnosperma), Bambusetum (buluh), Arboretum Pokok Buah-buahan, Arboretum Monocot (sawit, halia, aroid, dll.), dan Taman Etnobotani (tumbuhan untuk amalan kulinari dan budaya). Memandangkan FRIM terletak di sebelah hutan simpan Bukit Lagong, benih dan spora dari hutan jiran dibawa oleh angin, sungai dan haiwan ke taman yang baru ditanam ini. Tumbuhan ini sejak itu telah tumbuh dengan subur di ladang eksperimen, mengisi jurang dalam biodiversiti taman, sekali gus menjadikannya lebih mudah didiami untuk hidupan liar.

Hari ini, FRIM menempatkan 18 spesies mamalia, 182 spesies burung, 57 spesies ular, 30 spesies cicak, 7 spesies kura-kura dan penyu, dan 34 spesies katak.

Tarikan Istimewa: Forest Skywalk!

Salah satu tarikan terbaharunya ialah Forest SkyWalk! Terletak di Taman Botanical Kepong, Skywalk yang dibina adalah sepanjang 250 meter dan berdiri 50 meter di atas lantai hutan, memberikan pemandangan Lembah Klang di sekeliling yang menakjubkan – dan sudah tentu kanopi pokok yang rimbun. Anda boleh melihat secara dekat dan peribadi dengan kanopi tebal di sini.FOREST SKYWALK FRIM DIBUKA SEMULA UNTUK PENGUNJUNG

Forest Skywalk (sumber: BERNAMA)

FOREST RESEARCH INSTITUTE MALAYSIA (FRIM), KEPONG - a

Forest Skywalk (sumber: selangor.travel)

frim

Forest Skywalk (sumber: selangor.travel)

Bersedia untuk berjalan di antara puncak pokok sekali lagi di Institut Penyelidikan Perhutanan Malaysia (FRIM) yang baru-baru ini melancarkan Forest Skywalk yang serba baharu! Struktur yang mengagumkan itu merupakan peningkatan besar daripada bekas Canopy Walk yang ditutup pada 2017, yang amat mengecewakan pencinta alam semula jadi Malaysia. Berjalan kaki merupakan tarikan utama di tapak yang luas dan menarik pengunjung dari seluruh dunia.

Canopy Walk

Forest Research Institute Malaysia (FRIM) Nature Trekking Tour - 3

Canopy Walk

Apabila tanah yang dihutanan semula ini berkembang pesat, hidupan mencari jalan ke dalam ekosistem ini dan meningkatkan kepelbagaian biologinya. Ia adalah bukti hidup kepada pemulihan alam semula jadi. Jika anda melihat burung enggang terbang atau burung helang meluncur di langit, ia tidak berlaku secara kebetulan, tetapi hasil daripada penghutanan semula. Oleh itu, kita harus menghargai oasis di bandar ini dan memulihara setiap hutan semula jadi di negara kita.

parking

(sumber: TianChad)

Pintu masuk adalah RM5 dan tambahan RM5 akan dikenakan jika anda membawa kamera untuk mengambil gambar.

Aktiviti Menarik di FRIM

Aktiviti dan tarikan utama termasuk: 

  • Laluan pejalan kaki kanopi hutan (ditutup pada 2017 dan digantikan pada 2020 oleh Forest Skywalk);
  • Perpustakaan hutan dengan lebih 12,000 buku;
  • 5 laluan alam semula jadi;
  • 4 trek berbasikal gunung yang merentasi seluruh taman;
  • Taman etnobotani dan herba;
  • Kawasan tanah lembap;
  • Tapak perkhemahan;
  • Galeri penyelidikan; dan
  • Kompleks perumahan tradisional Melayu boleh anda terokai.

(visit Selangor, 2021)

Antara aktiviti yang boleh dijalankan di sini ialah berkelah bersama keluarga, berjoging di Rover Track, berjalan di bawah kanopi, berkhemah, mendaki, berbasikal dan mengkaji keindahan alam.

Berjoging, mendaki dan berbasikal ialah aktiviti paling popular di sini, dan terdapat basikal untuk disewa pada kadar yang berpatutan. Untuk keselamatan pengunjungnya, sila ambil perhatian bahawa berbasikal gunung adalah terhad kepada denai bertanda dalam Bukit Bujang, Simpang K, Tapak Perkhemahan Perah, Tongkat Ali atau Bukit Steroid, dan Puncak Pinus.

Satu fakta menarik – FRIM, Kepong pada mulanya merupakan tapak perlombongan sebelum bertukar menjadi tapak kebun sayur dan kini menjadi kawasan destinasi hutan percuma dengan suasana yang nyaman dan tenang.

waterfall

(sumber: TianChad)

(sumber: TianChad)

frim 2

FRIM juga mempunyai tapak perkhemahan khusus untuk mereka yang ingin bermalam di sini, dipanggil Perkhemahan Perah. Berharga RM500 sehari, ia menempatkan dapur, dewan, chalet “A-Hut”, tandas, bangku, dan larian berhalangan. Anda juga boleh menyewa khemah dengan harga RM30 setiap satu, manakala beg tidur, kipas dan plug point berharga RM50 sehari (KL-frim tour).

frim 3

Anda juga boleh melawat rumah kampung tradisional Melayu yang dipanggil Rumah Terengganu, yang dipindahkan dari Pulau Rusa di Terengganu. Ia dibina sepenuhnya daripada kayu Chengal tanpa menggunakan sebatang paku, menjadikannya salah satu tarikan paling unik di FRIM. Terdapat juga galeri penyelidikan yang memaparkan pelbagai spesimen, penerbitan dan bahan tiruan daripada penyelidikan terdahulu yang dijalankan di sini (KL-frim tour).

Canopy Walkaway

(sumber: kellazule)

Jika sebelumnya, anda melihat hidupan liar di denai alam semula jadi. Kemudian nikmati pemandangan pokok-pokok dengan melintasi Canopy Walkway. Kini anda dapat menikmati keindahan alam dengan Forest Skywalk!

Anda boleh mula menerokai FRIM dengan berjalan di atas jalan asfalt yang mengelilingi taman untuk membiasakan diri dengan persekitaran sebelum menerokai denai alam semula jadinya.

Denai yang paling terkenal di FRIM ialah Denai Salleh dan Denai Keruing. Di sepanjang denai ini, anda akan menemui Tongkat Ali, pokok renek liar yang serupa dengan ginseng di Kepulauan Melayu; Pokok Engkabang, yang lemaknya sangat baik untuk membuat asas berlilin gincu untuk melembapkan bibir; liana, pendaki dengan pokok anggur berbatang panjang, berkayu; Pokok jelutong, yang kayunya digunakan untuk membuat pensel dan mancis; dan pokok Kulim, yang dahan dan daunnya berbau bawang putih.

frim 5(sumber: TianChad)

Paling penting, pemandangan yang paling luar biasa di FRIM adalah tidak lain daripada “CROWN SHYNESS”, corak seperti mozek yang dibentuk oleh daun pokok Kapur (pokok Camphor), meninggalkan jurang yang boleh dibezakan di antara pokok itu. Mahkota yang boleh dilihat dengan jelas di bawah pokok (selangor.travel).

Cara Ke Lokasi FRIM

Institut Penyelidikan Perhutanan Malaysia (FRIM) dibuka setiap hari antara 05:00 dan 19:30, walaupun pelawat hanya boleh mengambil bahagian dalam aktiviti rekreasi dari 05:30 hingga 07:30 dan 08:30 hingga 19:30 pada hari bekerja. Cara paling mudah untuk ke taman rekreasi ini adalah dengan menaiki kereta atau teksi tetapi jika anda mengelilingi KL melalui pengangkutan awam, kami sangat mengesyorkan menaiki kereta api KTM ke Stesen KTM Kepong. Dari sana, FRIM terletak kira-kira 10 minit perjalanan menaiki teksi.

Maklumat FRIM

frim 1

Waktu Buka Pejabat FRIM :
8.00 pagi – 5.00 petang (kecuali Sabtu, Ahad dan Cuti Umum)

Waktu Buka (Joggers):
5.00 pagi – 7.30 malam (kecuali 7.30 pagi – 8.30 pagi)

Forest Skywalk
Isnin hingga Ahad: 8.30 pagi hingga 4.30 petang (Ditutup antara 12.15 tengah hari hingga 2.45 petang pada hari Jumaat untuk solat)

Galeri Penyelidikan
9.00am – 12.00pm dan 2.00pm – 4.00pm (Isnin – Khamis dan hujung minggu)
9.00am – 12.00pm dan 3.00pm – 4.00pm (Jumaat)

Perpustakaan
8.30 pagi – 1.00 tengahari dan 2.00 petang – 4.45 petang (Isnin – Khamis)
8.30 pagi – 12.15 tengahari dan 2.45 petang – 4.45 petang (Jumaat)

Alamat :
Institut Penyelidikan Perhutanan Malaysia (FRIM),
52109 Kepong,
Selangor Darul Ehsan,
Malaysia

Email :
feedback[at]frim.gov.my
T : 603-62797000
F : 603 62731314

FRIM One Stop Centre
Tel : 03-62797592 / 03-62797649
Fax : 03-62804619
E-mail : frim_enquiry@frim.gov.my

Penutup

Selangor mempunyai banyak tempat eco-adventure untuk orang ramai menikmati alam semulajadi dan aktiviti sukan lasak, dan dengan itu Tourism Selangor menggesa pengunjung untuk menikmati tetapi pada masa yang sama sentiasa berwaspada dan mengikuti semua SOP yang telah ditetapkan oleh kerajaan!

Jadi, kawan-kawan, rancang perjalanan anda sekarang! Tapi ingat ikut SOP yang dilaksanakan oleh kerajaan. Pakai topeng muka dan kekalkan penjarakan fizikal.

Leave A Reply

Your email address will not be published.