fbpx

Tempat Makan Viral Di Kota Bharu! Food Hunting Nasi Kerabu Sedap

Hari ini saya nak kongsi beberapa lokasi Nasi Kerabu yang sedap. Recommended! Jika berpeluang ke sini, singgah sahaja satu persatu tempat makan yang kami senaraikan kerana semuanya memang menarik. 3 lokasi  ini antara lokasi Nasi Kerabu Sedap dan merupakan tempat makan viral yang anda boleh cuba. Confirm repeat nak datang lagi!

#1 Lieniey Nasi Kerabu Tumis

Liniey Nasi Kerabu Golok
Nasi Kerabu Golok : Sumber (matsall.eth)

Alamat: Jalan Abdul Kadir Adabi, 15200 Kota Bharu, Kelantan

Waktu Operasi: Setiap hari, 7.30 am – 2 pm

Ingin menikmati nasi kerabu untuk sarapan? Tidak dinafikan, selain nasi lemak, nasi kerabu merupakan antara menu sarapan. Untuk itu, singgah sahaja di restoran Lieniey yang terletak di Jalan Abdul Kadir Adabi ini.

Liniey-Nasi-Kerabu-Tumis-lifestyle-131219-3
Sumber (kyspeaks.com)

Ada sebab mengapa penduduk tempatan akan beratur seawal jam 6 pagi di Lieniey Nasi Kerabu Tumis. Tempat sarapan tempatan yang diasaskan oleh Kak Lieniey, gerai makan sederhana ini berbangga menyajikan masakan tradisional Kelantan menggunakan resipi keluarga yang telah diturunkan turun-temurun.

Keistimewaan nasi kerabu di sini terletak pada kepelbagaian lauk yang ditawarkan. Sambalnya juga ditumis dengan sempurna jadi ianya melengkapi rasa nasi kerabu yang disajikan.

Antara lauk yang terlaris ialah kambing bakar. Ianya dikatakan cukup lembut dan juicy isinya, Selain itu, anda juga boleh cuba lauk-pauk lain seperti daging bakar, ikan goreng dan ayam goreng.

Liniey Nasi Kerabu Tumis
Nasi Kerabu Tumis

Apabila anda berada di sini, cubalah Nasi Kerabu Tumis, menu signature mereka. Berbeza sedikit dengan nasi kerabu biasa di Kota Bharu, nasi kerabu ini didatangkan dengan sambal tumis khas. 

#2 Yati Ayam Percik

Hidangan special di kedai ini sudah pasti ayam perciknya yang lembut dan lazat. Restoran Yati Ayam Percik ini terletak di Jalan Long Yunus, Kota Bharu.

Waktu Operasi: Setiap hari, 10.30 am – 6 pm

Pernah menikmati nasi kerabu dengan ayam percik? Kebanyakan lauk-pauk yang selalu disajikan bersama nasi kerabu ialah ayam goreng dan ikan goreng. Jika anda inginkan kelainan, singgah sahaja di restoran Yati Ayam Percik ini.

Restoran Yati Ayam Percik telah bertapak di Kota Bharu Kelantan hampir empat dekad yang lalu. Restoran ini telah mengorak langkahnya dengan memperkenalkan menu masakan tradisi Pantai Timur, seperti Nasi Kerabu, Sattar, Daging Bakar, dan pelbagai menu yang enak dan lazat dari Pantai Timur. Restoran ini tidak hanya dikunjungi oleh pelanggan dari negeri Cik Siti Wan Kembang malah turut didatangi oleh pelanggan dari luar. Berbekalkan menu masakan tradisi Pantai Timur dan dua menu istimewa iaitu Nasi Kerabu Yati dan Ayam Percik Yati .

Ayam Percik secara tradisinya dibakar di atas api terbuka, kemudian dihidangkan sering kali digandingkan dengan Nasi Kerabu (nasi dengan bakar, kelapa parut & herba cincang), bawang putih jeruk (kepakaran Kelantan), telur itik masin dan solok lada (cili hijau kukus) disumbat dengan ikan kisar kelapa parut.

“I had tried lots of Ayam Percik in my life but to come to the home of ayam percik in Kelantan, one must visit Yati Ayam Percik! The secret to their delicious chicken is their special coconut cream and blended spices thick sauce which is ladled on the chicken during grilling.”

Untuk nasi kerabu, anda boleh pilih sama ada nasi kerabu tumis yang berwarna putih atau nasi kerabu biru.

“Having been around for more than 40 years, the restaurant is one of the go-tos amongst locals for a fix of ayam percik (spicy roasted chicken with coconut gravy). The tender and flavourful chicken dolloped with creamy coconut gravy is a perfect complement to a plate of their nasi kerabu.”
Ayam percik di sini memang terlajak sedap. Ianya secukup rasa dan aromanya juga harum. Tidak hairanlah restoran ini cukup terkenal bukan sahaja di Kota Bharu, malah di seluruh Kelantan!

#3 Kak Ma Nasi Kerabu Cherang

Alamat: Jalan Hospital, Kampung Belukar, 15000 Kota Bharu, Kelantan

Waktu Operasi: Setiap hari, 7 am – 2 pm

Salah satu restoran nasi kerabu di Kota Bharu yang namanya menjadi sebutan ramai ialah restoran Kak Ma Nasi Kerabu Cherang. Restoran yang terletak di Kampung Belukar ini menyajikan nasi kerabu yang enak dan asli.

Nasi kerabu di sini sangat sedap sehingga anda akan kembali keesokan harinya untuk sarapan pagi! Kak Ma Nasi Kerabu adalah satu lagi tempat sarapan yang terkenal di Kota Bharu, restoran yang luas ini mempunyai banyak meja dan kerusi jika anda lebih suka menjamu selera daripada memesan makanan bawa pulang. 

Antara lauk-pauk yang boleh anda nikmati bersama nasi kerabu ialah daging bakar, ikan percik, kambing bakar, ayam goreng dan ayam percik. Selain itu, menu sampingan yang wajib anda cuba ialah solok lada dan telur masin, pasti lebih sedap!

Penutup

Sudah jumpa restoran nasi kerabu di Kota Bharu yang ingin dikunjungi?  Recommended!

Leave A Reply

Your email address will not be published.