fbpx

Cara Buat Surat Rayuan Tabung Haji (Ada Contoh Surat)

Ini adalah cara buat surat rayuan haji. Saya kongsikan contoh surat rayuan yang telah dibuat. Surat ini mengikut garis panduan yang telah ditetapkan oleh Tabung Haji.

Untuk makluman Tabung Haji menggunakan sistem pendaftaran berdasarkan konsep “Mendaftar Dahulu, Didahulukan” sejak dari tahun 1995. Jadi mereka yang mendaftar dahulu akan diutamakan.

Namun begitu, bagi mereka yang merasakan sudah bersedia untuk menunaikan haji pada tahun itu, kita masih boleh membuat rayuan.

Dari sudut keutamaan, mereka yang membuat rayuan mahram, lanjut usia serta pembantu lanjut usia dan mereka yang telah terpilih pada tahun sebelum ini tetapi terpaksa menangguh pemergian haji akan diberikan keutamaan.

Pada tahun ini Tabung Haji telah memperkenalkan Borang Rayuan Haji yang seragam bagi mempertingkatkan proses rayuan haji bagi jemaah yang ingin menunaikan haji pada musim haji 1441H / 2020M ini.

Borang ini memberi ruang kepada sesiapa yang merayu dan jika terpilih, mereka boleh secara sukarela bersetuju untuk membayar penuh RM22,900 untuk tunai haji secara Muassasah.

Untuk tahun-tahun yang sebelum ini, Tabung Haji sudah pun memberi pilihan kepada jemaah haji Muassasah untuk membayar penuh. Jika mereka tidak memilih untuk membayar penuh bayaran haji RM 9,980 kekal.

Di bawah ini adalah contoh Borang Rayuan Haji. Andai kata anda mahu download, boleh klik link borang rayuan untuk menunaikan fardu haji.

cara buat surat rayuan haji

Sekarang saya akan kongsikan beberapa soalan yang sering ditanya oleh mereka yang ingin menunaikan haji pada tahun ini.

Anda juga boleh membaca artikel panduan umrah